Пятница, 19.04.2024, 23:22
Вітаю Вас Гість | RSS

КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД "СВАТІВСЬКИЙ ЛІЦЕЙ № 7"

пл. 50-річчя Перемоги,35, м.Сватове, 92600, телефон (06471) 3-39-03, E-mail: gimnazium.svatovo@ukr.net, Код ЄДРПОУ 37645011
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0


        Нещодавно проходив регіональний конкурс учнівської  та студентської молоді «Борітеся – поборете!», присвячений пам’яті нашого відомого земляка, лікаря-онколога, письменника, науковця, літературознавця, краєзнавця Юрія Олексійовича Єненка. Учень 9-Б класу нашого закладу  Буланов Нікіта разом із своїм керівником, учителем української мови та літератури Стешенко Н.М.,  узяв участь у цьому конкурсі в номінації «Проза» і посів почесне  І місце. Ми вітаємо переможця і бажаємо подальших успіхів!

Переглядів: 416 | Додав: gimnaziumsvatovo | Дата: 21.12.2016 | Коментарі (0)

Мистецтво – це частина душі української

Декоративно-ужитковим мистецтвом називають вид художньої діяльності, продукти яких є водночас і естетичними, і практичними у своєму використанні. «Декоративне» у перекладі – прикрашати. Слово «ужиткове» говорить, що речі мають практичне використання, а не лише слугують елементами естетичного задоволення.

Українське декоративно-ужиткове мистецтво має прадавнє коріння. Українські промисли існували ще за доби Київської Русі, про що говорять історичні довідки й пам’ятки. Тож найдавнішими видами українського ужиткового мистецтва вважають різьбу по дереву, вишивку, гончарство, кераміку та килимарство. Саме про зразки цього прадавнього мистецтва говорили учні 9-Б класу на уроці художньої культури.  Діти разом із учителем Ігнатовою А.І. запросили до себе на зустріч місцевих майстринь, сватівчанок Алманову Олену Олександрівну та Гончарову Ірину Валеріївну. Ці жінки є справжніми фанатами одного з прадавніх видів мистецтва – вишивки. Вони познайомили нас із різними техніками вишивок, зупинившись на тих, якими вони займаються сьогодні найбільше – це сутажна вишивка та художня гладь, техніка шиборі та інші різноманітні різновиди прикрашання тканини. Олена Олександрівна та Ірина Валеріївна розповіли про участь у різноманітних виставках і конкурсах, про свої перші і найбільші та найскладніші роботи, продемонстрували чудові вироби, акцентували увагу на тому, що в різних регіонах нашої країни є своєрідна палітра кольорів вишивки (на Слобожанщині, наприклад, це синьо-чорні кольори),  яка роль рушників в житті людини. Ми також звернулися до куточка народознавства, який знаходиться у нашій класній кімнаті, поспілкувалися про ті старовинні речі ужиткового мистецтва (горщики, глечики, вишивки, скриню, макітри та інше), які зібрані нами і зберігаються у світлиці. Під час такої зустрічі дізналися багато цікавого і корисного для себе, переконалися, наскільки добре, що сьогодні, в епоху розвитку комп’ютеризації і побутової техніки існують і розвиваються давні промисли мистецтва. Своєю країною, своєю історією треба вміти пишатися.

                                                                                                Буланов Нікіта

Переглядів: 368 | Додав: gimnaziumsvatovo | Дата: 21.12.2016 | Коментарі (0)

Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Декабрь 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Copyright MyCorp © 2024
Використовуються технології uCoz